Rowwen Hèze

Rowwen Hèze in het kort


Begonnen als Engelstalig bandje uit de Peel is Rowwen Hèze in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een van de grote acts in de Nederlandse popmuziek. En dat alles met liedjes in het Limburgs dialect...

In 1992 beleefde de band een landelijke doorbraak met optredens op Pinkpop en de Amsterdamse Uitmarkt (gastmuzikanten Flaco Jimenez en Karin Bloemen). Beide concerten werden live op TV uitgezonden. Sindsdien speelde Rowwen Hèze nog eens vier keer op Pinkpop, maar ook op andere grote festivals, zoals Lowlands, Parkpop (Den Haag) en het Deense Roskilde. Verder trad de band op met het Metropole Orkest (1996) en verzorgde de opening van het Holland Festival (1998). Legendarisch zijn ook de samenwerking met Los Lobos in het programma PardisoLife! (1999), het optreden als support act van The Rolling Stones tijdens de Bridges to Babylon-tour (Landgraaf, 1999) en de uitverkochte concerten bij de afsluiting van de viering van het twintig jarig bestaan van de band in de Heineken Music Hall in Amsterdam (2006). En niet te vergeten de jaarlijkse slotconcerten, waarvoor fans van overal uit het land naar het Limburgse America trekken.

In het voorjaar van 1998 vloog Rowwen Hèze de oceaan over naar het Zuiden van de Verenigde Staten voor een zoektocht naar de roots van de Tex Mex onder de chicanos en de nazaten van Duitse migranten. Leon Giesen legde deze bijzondere trip vast in de door de NPS herhaaldelijk uitgezonden documentaire 'Van America helemaal naar Amerika', die in 1999 werd onderscheiden met een Nationale Academy Award.

In al die jaren deed de band duizenden feesttenten aan met een repertoire waarin het geluid van de plaatselijke fanfare, rock, hoempamuziek en Tex Mex doorklinkt. Gaandeweg ontstond naast deze 'feestkant' van het Peelse gezelschap steeds meer belangstelling voor het andere gezicht van de band: dat van de melancholieke ballades, waarin de dingen uit het leven van alle dag zo worden bezongen dat daarmee een voor een ieder herkenbaar levensgevoel wordt uitgedrukt. Reden voor de band om vanaf 1997 ver weg van het feestgedruis in de zomerse tenten in de wintermaanden het theater op te zoeken.

Rowwen Hèze sleepte enkele prestigieuze popprijzen in de wacht. In 1993 kende de Stichting Conamus de band een Zilveren Harp toe, in 1999 gevolgd door de Gouden Harp. In haar rapport prijst de jury (bestaande uit vakbroeders) de band voor haar pioniersrol bij de herwaardering van de regiopop, en voor de geloofwaardigheid van zingen in eigen dialect. Jack Poels wordt geprezen om zijn teksten: op een bijna poetische manier verhalen ze van onopvallende, maar toch eigenlijk niet zulke gewone mensen uit de Peelse regio. Ook blijkt de jury onder de indruk van het vakmanschap, het enthousiasme de vereenzelviging met het publiek en de eigenzinnige richting die de band in artistiek opzicht heeft gekozen. Eerder mocht Rowwen Hèze van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond al de Gouden Notekraker ontvangen, dit vanwege haar voortdurende propaganda voor de levende muziek. Voorjaar 2007 wordt leadzanger Poels bij een door het Nationaal Popinstituut (NPI) georganiseerde verkiezing door collega-muzikanten uitgeroepen tot Beste Zanger van Nederland. In het jubileumjaar 2010 - Rowwen Hèze bestaat dan 25 jaar - mocht de band een Edison Oeuvreprijs Nationaal in ontvangst nemen.Discografie


1990        Blieve Loepe

1991        Boem

1992        In de wei

1993        Station America

1995        Zondag in het zuiden

1997        Water, lucht & liefde

1999        ’T beste van twee werelden

2000        Vandaag

2003        Dageraad

2003        D.A.D.P.G.S.

2004        Andere wind

2005        Kilomeaters

2006        Rodus & Lucius

2008        Saus

2010        Zilver

2011        Manne van staal

2012        Geal

2013        Hemel op aarde

2015        De zwarte plak (LP)

2016        Vur altied

2017        Pinkpop (de liefde, de muziek, de herinnering)

2019        Voorwaartsch

2021        Onderaan beginne


Band

Jack Poels : zang, gitaar, banjo

Wladimir Geels : basgitaar, zang

Tren van Enckevort : accordeon, piano, hammond, zang

Theo Joosten : gitaar, mandoline, zang

Jack Haegens : trompet, bugel

Martîn Rongen : drums, percussie

BB Horns : Erik Brouns : saxofoon / Ruud Brouns : trombone